zaterdag 19 oktober 2013

Aardappelbrood van Nigella Lawson




Karin had vorig weekend een pompoensoepje gemaakt en ik heb getracht er een lekker broodje bij te bakken.
Het brood is heel zacht met een fijne structuur, heerlijk om in soep of saus te dopen of om het even te roosteren en dan als bruscetta te serveren.

Dit recept komt uit het boek 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson, u weet wel, die kreunende mevrouw die vaak 's nachts in nachtpon d'r bed uitkomt om de laatste restjes van de overdag gemaakte maaltijd te verorberen.

Niet dat wij er 's nachts ons bed voor uitkomen maar we vonden het wel erg lekker.


Bereidingstijd is ongeveer 2 uur.

Ingrediënten 

300 gr kruimige aardappels.
800 gr tarwebloem.
18 gr zout.
7 gr droge gist.
1 el Griekse yoghurt (mag ook gewone zijn).
300 ml lauw kookvocht (mag ook to 300 ml worden aangevuld met lauw water als er tekort is).

Bereiding 

Kook als eerst de aardappels ongeveer 25 min in ruim 300 ml water gaar, zodat  ze goed te prakken zijn. Laat hierna afkoelen.
Doe 600 gr bloem in en grote kom en houd 200 gr apart voor later.
Doe er de gist bij en roer dit even door de bloem.
Prak de aardappels fijn of pureer ze met de pureeknijper en doe dit ook samen met de yoghurt in de kom. Roer het geheel door elkaar.

Kneed nu het geheel 12 min met de hand of 10 min met behulp van de kitchenAid.
Doe tijdens het kneden na een paar minuten het zout erbij en voeg beetje bij beetje het restant van de bloem en het kookvocht toe. Hierna nog ongeveer 2 min met de hand doorkneden.
Vorm een bol en laat het geheel in een afgedekte, met olie ingevette kom, 1 uur op een warme plek rijzen.

Hierna het geheel op het aanrechtblad storten, de 
lucht eruit drukken, doorkneden en het deeg in de gewenste vorm duwen. Leg het geheel in een rijsmandje onder een vochtige theedoek en laat het nog ongeveer 30-40 min rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Zet in de tussentijd de oven aan zodat deze kan voorwarmen (200° C.)


Kiep het brood uit het rijsmandje op b.v. een voorverwarmde pizzasteen en schuif deze in de oven.
Bak het brood ongeveer 20 min op 220° C. daarna nog 15-20 min op 190° C.


Laat het brood als het klaar is op een rooster afkoelen.


2 opmerkingen:

  1. Mooi brood Evert! Ziet er rustiek uit, of rustique moet ik eigenlijk zeggen.
    Is de korst door de aardappel ook zacht geworden, of alleen de binnenkant?
    Wat een luxe dat Karin een privé bakker heeft die het verse brood elke week verzorgt.
    Bezorgen jullie ook in Friesland?
    Groet pupil Judy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tige tank, Judy. De korst is vrij knapperig maar dat vinden we lekker. Ik zou vandaag ook weer bakken maar mijn 'chef afwas' wil ook graag een poging doen, je moet een ander tenslotte ook een kans geven. Ik denk dat ze zich op het speltbrood stort... (vrij simpel, dus voor mij geen uitdaging). Voor bezorging in Friesland hanteren wij een speciaal tarief, wellicht wordt het dan ook persoonlijk gebracht !
      Een culinaire groet, Chef Renty.

      Verwijderen