maandag 10 maart 2014

Paarse broccoletti, broccoli of bimi met rijstnoedels



Er staat nog prachtige paarse broccoli in de tuin, dat komt omdat we geen winter hebben gehad anders was er niks meer van over geweest.
Op het zakje staat Broccoli Summer Purple, het komt uit Engeland. Het is niet als de standaard broccoli dat je een grote broccoli krijgt, dit zijn allemaal steeltjes met daaraan kleine broccoli roosjes.
Meer zoiets als bimi, ik heb het idee dat bimi, broccoletti en broccolini allemaal het zelfde is.

In dit recept uit 'Plenty' wordt paarse broccoletti gebruikt, daar kon ik het mooi voor gebruiken, de kleur maakt natuurlijk niks uit, het is zelfs zo dat als het gekookt is de kleur paars, groen is geworden. Net als bij paarse sperziebonen, die zijn na het koken ook groen en het kookwater is paars.

Het is een hele waslijst aan ingrediënten, je kunt voor de curry ook een kant-en-klare Thaise currypasta gebruiken. Ik heb de currypasta zelf gemaakt, laoswortel, citroengras en limoenblad hebben we altijd wel in de vriezer en de overige ingrediënten behoren wel tot de basisvoorraad.
Alleen de koriander had ik niet, dat was wel jammer, dat geeft natuurlijk wel een heerlijke smaak.
Wat er van de currypasta over was heb ik ingevroren, makkelijk voor een volgende keer, en dan kan ik er altijd nog verse koriander door doen.
Het is een beetje een vreemd gerecht, curry met rijstnoedels maar we vonden het allebei heerlijk.

Ingrediënten voor 4 personen

600 g (schoon gewicht) paarse broccoletti of Bimi
1 rode ui, fijngesneden
1 eetl. plantaardige olie
1 theel. palmsuiker
7 limoenblaadjes (jeruk purut)
4 dl kokosmelk
450 g brede rijstnoedels
4 eetl. geroosterde sesamolie
3 eetl. limoensap, plus extra om het af te maken
2 eetl. gesnipperd basilicum of koriander
zout 

Currypasta

2 cm verse laoswortel (of verse gember­wortel), geschild en fijngehakt
1½ middelgrote verse groene chilipeper, zonder de zaadjes grofgehakt
1½ stengel citroengras, buitenste bla­deren en taaie bovenkant verwijderd, de zachte bladeren grofgehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ sjalot, grofgesneden
¾ eetl. korianderzaad, fijngemalen
½theel. komijnzaad, fijngemalen
geraspte schil en sap van ½ limoen
15 g koriander (met steeltjes en worteltjes)
2 eetl. plantaardige olie 

Bereidingswijze:

Maak eerst de currypasta. Doe alle ingrediënten in het bakje van een staafmixer of in een blender en maal ze tot een pasta. Je moet tussendoor waarschijnlijk twee of drie keer het mengsel van de wanden schrapen of wat meer limoensap of olie toevoegen. Het moet een mooie smeuïge pasta worden. Zet de pasta opzij.

Snijd alle bladeren van de broccoletti en verdeel hem in roosjes.

Smoor de ui in een middelgrote pan in de olie in 2-3 minuten gla­zig. Roerbak circa 2 eetlepels currypasta 2 minuten mee. Voeg een theelepel zout, de palmsuiker, het limoenblad en de kokos­melk toe. Breng alles aan de kook en laat de currysaus op laag vuur 5 minuten pruttelen.

Breng twee pannen water met zout aan de kook. Kook in de ene pan de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en in de andere pan de broccoletti 1-2 minuten. Giet beide af. Spoel de noedels kort onder de hete kraan en laat ze uitlekken; vermeng ze met 3 eetlepels sesamolie en het limoensap; breng op smaak met royaal zout. Sprenkel de overgebleven sesamolie over de brocco­letti en bestrooi ze met een snuf zout.

Verdeel de noedels over verwarmde diepe borden en schep de broccoletti erop. Schep in elk bord 3-4 eetlepels saus over en rond de broccoletti, bestrooi het gerecht met basilicum of koriander en sprenkel er een kneepje limoensap over.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten