donderdag 30 oktober 2014

Tarte-tatin met sjalotten




Vandaag snert, morgen concert !
Is een bekende uitspraak, nou is dit heel wat anders dan snert maar het resultaat kan hetzelfde zijn. Als je er gevoelig voor bent tenminste…

Ik heb eens het boekje 'Handboek oven' van Karin Luiten uit de kast gepakt uit de reeks 'Koken met Karin'. (Al ben ik thuis altijd aan ´t koken met Karin maar dit is een totaal andere Karin.)

Het betreft hier geen boek voor de servicemonteur om e.e.a. te repareren maar staat boordevol lekkere gerechten om in de oven te bereiden.
Voor mij als beginnende thuiskok, omdat ik nog niet in de schaduw kan staan van 'mijn Karin', is het een ideaal boekje. Het is op een grappige manier in 'Jip & Janneketaal' geschreven dus net iets voor mij.

Wat ons wel wat leek was dus de tarte-tatin met sjalotten, vegetarisch en ook nog lekker. We zijn allebei gek op uien en bladerdeeg dus dat zit wel goed.
Dit is de hartige variant van de bekende Franse omkeerappeltaart maar dan met zachte, zoete, donkere sjalotten (uiteraard uit eigen tuin).

Ingrediƫnten:

5 plakjes diepvries bladerdeeg (of zelf maken)
500 g mooie kleine sjalotjes
1 glas volle rode wijn of een flinke scheut rode port.
1 el balsamico azijn (kan goedkope zijn)
75 g boter
1 el suiker
paar takjes verse tijm
zout en peper uit de molen naar smaak

Bereidingswijze:

Schil de sjalotten en snijdt de grootste doormidden.
Smelt de boter en de suiker in een (koeken)pan met een diameter van 22-24 cm die ook in de hete oven gezet kan worden. Heb je die niet, kan je het ook overscheppen in een voorverwarmde ovenschaal voordat het deeg er overheen gaat.

Doe, zodra de boter en suiker gesmolten is, de sjalotten in de pan en doe een deksel erop. Laat dit zo een half uur zachtjes pruttelen en schep het halverwege een keertje om.
Stook ondertussen de oven op naar 220 gr C. en laat ook het bladerdeeg alvast iets ontdooien.
Haal vervolgens het deksel van de pan, voeg de rode wijn, balsamico, zout en peper toe en zet het vuur hoger.
Laat het geheel inkoken tot bijna al het vocht verdampt is maar de sjalotten nog vochtig zijn.

Bepoeier het werkblad een beetje met bloem en leg hierop ondertussen de bladerdeegplakjes in een stervorm op elkaar en rol deze uit tot een redelijke ronde flap die iets groter is dan de pan.
Zodra het inkoken gereed is, moet het geheel afgedekt worden met deze flap deeg.
Bepoeier de bovenzijde van het deeg nog met wat bloem en rol het deeg op om je deegroller. Rol de deegroller vervolgens weer af over de pan heen zodat de deegflap mooi op de pan komt te liggen.
Stop het deeg aan de randen een beetje in om de sjalotten.
Prik met een vork wat gaatjes in het deeg zodat er vocht kan ontsnappen.

Zet het geheel in de hete oven een laat deze 20-25 min bakken tot het deeg mooi goudbruin ziet.
Als je baksel gereed is haal je het uit de oven (met ovenhandschoenen !) en laat eventjes rusten zodat het bladerdeeg wat loskomt van de randen en de karamel iets kan stollen.
Keer de pan daarna om op een platte schaal of bord.

Bestrooi met wat verse tijm en dien het geheel op met b.v. een lekkere, frisse salade. 


2 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik heb deze tatin ook al eens gemaakt.
    Morgen kom ik maar niet langs voor een koppie als je het niet erg vindt.... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd lekker, uien en bladerdeeg ! Je kan gerust weer langskomen, het lagedrukgebied is voorbij en de storm is weer gaan liggen...

    BeantwoordenVerwijderen