dinsdag 20 januari 2015

Geblancheerde choy sum met sissende olie




Dit is een gerecht waarvan ik dacht 'kan het wat zijn', zo simpel.
Maar tot nu toe zijn alle recepten die we gemaakt hebben uit het boek 'De echte Chinese keuken thuis' van Fuchsia Dunlop een succes dus wie weet zou deze dat ook zijn.

We hadden hele mooie choy sum meegenomen van de Oriëntal dus kon ik het mooi uitproberen.
En ja hoor, heerlijk, weer een recept waar een acht bij staat.

Choi sum heb ik hier nog nooit in de gewone supermarkt of bij de biowinkel gezien, volgende keer ga ik het met paksoi proberen, denk dat dat ook heel goed kan. Misschien kun je het ook wel zelf kweken, dat is natuurlijk nog leuker, je eigen choy sum!

Ingrediënten:

300 g choy sum, gewassen
2 lente uien
10 g gember
rode chilipeper of stukje rode paprika
1 tl zout
4 el bakolie (arachide)
2 el lichte sojasaus, aangelengd met 2 el heet water uit de kraan

Bereidingswijze:

Maak de lente-uien schoon en snijd ze in stukjes van circa 6 cm. Snijd deze stukjes weer in smalle reepjes. Schil de gember, snijd deze in dunne plakjes en vervolgens ook in dunne reepjes.
Snijd ook dunne reepjes van de chilipeper of paprika

Breng een grote pan met water het zout en een eetlepel olie aan de kook.
Doe de choy sum in het kokende water en blancheer deze circa 1 minuut tot het rauwe ervan af is.
De stelen blijven knapperig.
Giet de choy sum af en laat goed uitlekken in een vergiet.

Leg de choy sum netjes op elkaar op een serveerschaal en leg hier de reepjes bos-ui, gember en chilipeper bovenop.

Verhit de rest van de olie op hoog vuur. Schep of giet de hete olie voorzichtig over de lente-ui, gember en chilipeper.
Dit begint als de olie heet genoeg is hevig te sissen. Je kunt dit eerst even uittesten met een paar druppels hete olie of deze het gewenste sissende effect hebben.

Giet de aangelengde sojasaus over het gerecht en serveer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten