woensdag 10 juni 2015

Kip met zwarte bonen






Op maandag eten we bijna altijd iets uit de Oosterse keuken, maar dan zonder de bekende zakjes. Dat viel in het begin niet mee, om zonder die zakjes toch een lekkere maaltijd op tafel te krijgen.
Nu weet ik niet beter, en gaat het me redelijk af.
Sinds het boek 'De echte Chinesekeuken thuis' op de plank staat wordt dat veelvuldig gepakt om er wat uit te maken. Alles puur natuur, helemaal zoals we het graag eten.
De meeste recepten die ik eruit gemaakt heb zijn vegetarisch, maar er staan ook heel veel recepten in met vlees, die er ook overheerlijk uitzien. Zo ook deze kip met zwarte bonen. Zwarte bonen zijn niet de bonen zoals wij die kennen van de bekende firma. Het zijn gefermenteerde boontjes met een heel eigen smaak, je moet er van houden, wij vinden ze heerlijk.
Als je wel vaker Oosters kookt zul je de meeste ingrediënten wel in huis hebben, is dat niet het geval, alles is heel goed te koop in de Aziatische toko.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 kipkarbonades, zonder bot en vel (eventueel kipfilet), liefst biologisch
1 kleine groene paprika of ½ rood - ½ groen
3 el bakolie, wij gebruiken altijd arachideolie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
een gelijke hoeveelheid gember, in dunne plakjes
2 el gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1-2 tl gemalen chilipeper, of naar smaak
2 el lente ui, het groene gedeelte in dunne ringen
1 tl sesamolie
zout naar smaak

 


Voor de marinade:

1 el shaoxingwijn
¼ tl zout
1½ tl aardappelzetmeel
1 tl lichte sojasaus
1 tl donkere sojasaus

Bereidingswijze:

Snijd de kip in blokjes van ca. 2 cm en doe ze in een schaal.
Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en giet dit bij de kip.
Meng het goed, zodat alle kip voorzien is van de marinade.

Snijd de paprika in blokjes ter grootte van de blokjes kip.
Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 el olie toe, doe de paprikablokjes erbij en roerbak tot ze heet en een beetje gaar zijn, maar nog wel knapperig.
Haal de paprika uit de wok en zet apart.

Verhit opnieuw de wok op hoog vuur en voeg de resterende 2 el olie toe.
Doe de kipblokjes erbij en roerbak deze tot ze van elkaar loslaten en wit beginnen te kleuren. Voeg de knoflook en de gember toe, roerbak tot dit lekker begint te ruiken. Voeg de zwarte bonen toe en roerbak deze ook even mee tot het lekker gaar ruiken. Nu mag de chilipeper en de paprika er bij. Blijf roerbakken tot de kip goed gaar is, als het wat te droog is kun je een scheutje water toevoegen. Breng eventueel op smaak met zout. Schep als laatste de lente-ui erdoor. Zet het vuur uit besprenkel met de sesamolie schep om en dien op.




6 opmerkingen:

  1. Jaa lekker hè! Dit vinden wij denk ik het lekkerste gerecht uit het boek.
    Heerlijk die zwarte boontjes. En niet te vergelijken met de zwartebonensaus bij de wok. Dat smaakt allemaal hetzelfde. Ben blij dat jullie ons ook op het Chinese pad hebben gebracht :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 不用谢 - bù yòng xiè !!!
      再见,下次见 - zài jiàn, xià cì jiàn

      白天, 日子, 时期, 早安, 你好 - bái tiān, rì zǐ, shí qī, zǎo ān, nǐ hǎo

      Karin (ik heb de vertaling er maar even achter gezet, anders snap je het misschien niet)

      Verwijderen


    2. 我肯定会跟你中国菜来了同意!感谢您的邀请


      Wǒ kěndìng huì gēn nǐ zhōngguó cài láile tóngyì! Gǎnxiè nín de yāoqǐng

      Verwijderen
    3. Lijkt me een prima plan!
      Zeg jij maar wanneer, maakt ons niet zoveel uit, en ja hoor we lusten alles.
      Heb er zin in, Leuk!

      Verwijderen
  2. Klinkt erg lekker en weer wat geleerd. Naar de toko voor rijstwijn en die boontjes? Daar twijfel ik nog over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt niet alleen lekker, is ook lekker ;-)
      Rijstwijn bij de toko en de boontjes ook, wij hebben de boontjes in een kartonnen gele bus.

      http://www.aziatische-ingredienten.nl/zwarte-boontjes/

      Het is een bijzondere smaak, dit kom je bij de huis, tuin en keukenchinees niet tegen ;-)
      Je moet er van houden.

      Verwijderen