zaterdag 8 augustus 2015

Cake met yoghurt en blauwe bessen






Blauwe bessen, ze zijn er weer, maar helaas niet uit eigen tuin.
We hebben ze wel, zes struiken maar opbrengst ho maar. Ik weet dat het wel kan, ik krijg af en toe een foto van een struik vol met blauwe bessen.....
Ik denk dat het komt door de wind, de struiken zien er niet best uit, en dat komt niet door tekort water, omdat ze dat genoeg krijgen via een druppelsysteem.
Als het hard waait, en dat doet het nogal eens.... krijgen ze de volle laag, daar houden ze niet van. We gaan er wat aan doen, we gaan palen zetten met windgaas, kijken of dat helpt.
Eens zullen we opbrengst hebben, tot die tijd moeten we de blauwe bessen kopen. Dat doen we altijd in Breezand, daar zit een blauwe bessenkweker. Van de week kreeg een collega van Evert een appie van zijn vrouw, de blauwe bessen waren er weer, of hij ze mee wilde nemen. Goeie tip, Evert heeft ook gelijk 3 kilo gehaald. Heerlijk, om zo op te eten of en om wat mee te bakken.

Deze cake wordt gebakken met yoghurt, dat heb je minder boter nodig, dus gezonder, of eigenlijk minder slecht, er zit natuurlijk altijd nog suiker in.
Bij mij zijn alle blauwe bessen naar de bodem gezakt, geen idee hoe dat komt. Ook kwam de cake nogal gehavend uit zijn vorm, ik had een siliconenvorm gebruikt, geen succes.
Het resultaat was dan ook niet moeders mooiste met alle bessen op een kluitje en de buitenkant niet helemaal egaal. Maar de smaak was er niet minder om.
Ga het nog een keer proberen, dan de bessen eerst even door de bloem halen en in een gewone ijzeren cakevorm bakken, nu alleen nog bessen uit eigen tuin.....

Het recept heb ik ooit een keer van internet geplukt, ik denk dat het van Donna Hay komt.

Ingredienten:

150 g boter, gesmolten
220 g suiker
2 eieren
140 g Griekse yoghurt
1 el fijn geraspte citroenschil1 tl vanille extract
225 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr verse blauwe bessen
poedersuiker om te bestrooien

Cakevorm 22x8x7 cm, ingevet eventueel bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe de boter, suiker, eieren, yoghurt, citroenschil en vanille in een kom en mix dit door elkaar.

Doe het bakmeel erbij en mix alles goed. Schep de blauwe bessen er doorheen en giet het beslag in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad zet de cake in het midden van de oven en bak deze ongeveer een uur of tot deze gaar is. Dit test je door met een houten prikker in het midden van de cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.

Laat de cake eerst tien minuten in de vorm afkoelen, keer hem dan om en laat hem helemaal afkoelen op een rooster.
Bestrooi voor serveren met wat poedersuiker.





2 opmerkingen:

  1. O lekker he blauwe bessen! Hier ook drie struiken maar ook zonder productie....je bent dus niet de enige waar het niet wil. Dit jaar veel bloemen maar toen werd het heel warm en zijn ze helaas toch uitgedroogd. Wie weet hebben we volgend jaar allebei meer succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja wij vinden ze heerlijk, vandaar ook die zes struiken...
      Wat zonde, heb je wel de bloemen dus goede hoop, verdroogd alles.
      Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen, het zal toch een keer lukken ;-)

      Verwijderen