woensdag 30 september 2015

Curry van aubergine




Curry, we lusten het graag. Vaak is het met vlees maar vegetarisch kan net zo goed. Deze curry is met aubergine wat heerlijk is.
Dit jaar hebben we ook weer aubergines in de kas maar niet van eigen zaai. Alle plantjes waren opgegeten door de slakken. Ik heb dus maar plantjes gekocht.
Dat leek goed te gaan, volop bloemetjes maar de vruchtjes die eraan kwamen waren toch heel anders dan anders. Normaal heeft het kleine auberginetje al gelijk die mooie kleur, deze niet. Ze zijn geelachtig en blijven dat ook, het blijven ook hele kleine bolletjes, niet echt wat je van een aubergine verwacht.
Dus zit er niks anders op dan aubergines te kopen, ook niet erg maar uit de eigen tuin is natuurlijk leuker.
De uien, knoflook en paprika's komen wel uit de eigen tuin, die oogst was prima dit jaar.

Het recept komt uit Plenty More van Ottolenghi

Ingrediënten voor vier personen:

ca. 400 ml zonnebloemolie, om in te bakken
2 grote aubergines, over de lengte door midden, elke helft in parten van ca. 2.5 cm x 5 cm (750 g)
1 tl geelwortelpoeder
3 middelgrote uien, gepeld en elke ui in 8 parten (ca. 420 g)
2 rode paprika's, over de lengte doormidden, zaadjes verwijderd en overdwars in repen van 2 cm (480 g)
1 milde rode chilipeper, zaadjes verwijderd in vier stukken
10 g verse gemberwortel, geschild en grof gehakt
4 tenen knoflook, grof gehakt
1½ tl kerriepoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
¼ tl gemalen kardemom
1 tl kaneel
2 tl mosterdzaad
10 cm pandanblad, grof gehakt (optioneel)
3 cm citroengras, grof gehakt
ca. 12 kerrieblaadjes, vers of uit de vriezer
60 ml appelazijn
2½ tl fijne kristalsuiker
zout

Bereidingswijze:

Doe de olie in een grote hapjespan en verhit dit op halfhoog tot hoog vuur. Doe ondertussen de geelwortel bij de aubergine en schud dit om. Doe de aubergine in porties in de hete olie en bak deze ca. 8 minuten tot ze mooi licht bruin zijn. Gaat het te hard, zet dan het vuur wat lager.
Schep de partjes uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier beklede zeef of vergiet, bestrooi licht met zout. Bak zo alle aubergine.
 
Bak nu de uien in dezelfde olie in ca. 8 minuten goudbruin. Schep ze een keer om en doe ze dan met ¼ tl zout bij de aubergine. Bak dan de paprika en chilipeper ca. 5 minuten tot de randjes beginnen te kleuren, doe ook deze bij de aubergine en ui in de zeef, bestrooi nogmaals met ¼ tl zout.
Er moet nu nog ongeveer 1 el olie in de pan zitten, is het meer dan giet je dit eruit.
 
Maak in een blender van de gember, knoflook, specerijen, pandanblad, citroengras en kerrieblaadjes een puree. Bak deze puree 2-3 minuten in de olie op halfhoog vuur tot deze gaat kleuren.
Doe alle groenten in de pan, samen met de azijn, suiker en 60 ml kokend water. Roer alles rustig door elkaar en laat het ca. 8 minuten pruttelen tot vrijwel alle vloeistof is verdampt. Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur.
Lekker met rijst of een lekker stuk brood.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten