zaterdag 23 januari 2016

Lasagne met boerenkool en paddenstoelen





Mmmm lekker boerenkool, maar niet in de stamppot maar in de lasagne.
Ik weet het nog steeds tegen te houden dat we boerenkoolstamppot eten, maar ik kan het niet lang meer rekken. De vorst moet erover was aldoor mijn verweer, maar ja we hebben vorst gehad dus daar kan ik niet meer mee aankomen.
Ach en zo erg is het nou ook weer niet, lekkere smeuïge puree maken en een goede rookworst doen een hoop.

Maar eerst nog dit recept, lasagne met boerenkool tja waarom niet, je kunt natuurlijk van alles tussen de pastavellen stoppen. Het hoeft niet altijd tomatensaus met gehakt te zijn zie bijvoorbeeld ook: lasagne met groene kool en pompoen of lasagne met pompoen en geitenkaas

Dit recept komt uit Veg, ik blijf het een geweldig boek vinden, ik heb er al zoveel uit gemaakt, het is bijna altijd een succes.
Deze lasagne ook weer, de foto is niet zo aantrekkelijk maar het was heerlijk.


Ingrediënten voor 6 personen:

ongeveer 300 g boerenkool (zonder de nerven)
30 g boter
500 g paddenstoelen, in plakjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
paar takjes tijm, alleen de blaadjes
175 g lasagnebladen, vers of gedroogd
20 g lekkere pittige kaas, Parmezaan, harde Geitenkaas of andere harde kaas
olijfolie
zeezout en versgemalen peper

Voor de bechamelsaus:

750 ml volle melk
1 laurierblad
1 ui, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gesneden
paar zwarte peperkorrels
50 g boter
50 g bloem
2 tl dijonmosterd

Ovenschaal ca. 28x22 cm, ingevet

Werkwijze:

Begin met de voorbereiding voor de bechamelsaus. Verwarm de melk, laurierblad, ui, bleekselderij en peperkorrels tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur en zet opzij. Zo trekken de smaken in de melk.

Scheur of snijd de boerenkool in grove stukken, blancheer of stoom de boerenkool een minuur of 3-5 tot deze net aan gaar is. Giet af en zet apart in en kom.

Verhit de helft van de boter in een flinke koekenpan, doe de helft van de paddenstoelen erin samen met wat zout en peper. Bak de paddenstoelen op redelijk hoog vuur een minuut of 5-10 tot de vloeistof die eruit komt is verdampt en de paddenstoelen beginnen te krimpen en karamelliseren. Doe de helft van de knoflook en tijm erbij en bak dit nog een minuutje mee. Doe de paddenstoelen op een bord en bak zo ook de rest van de paddenstoelen.

Ga nu verder met de bechamelsaus.
Giet de melk door een zeef. Verwarm/smelt de boter in een pan en roer in een keer de bloem erdoor. Laat dit al roerend een paar minuten zachtjes bakken.
Giet er nu ongeveer een derde van de koude melk bij, verwarm dit al roerend met een garde, het zal dik worden. Giet er weer een derde van de melk bij en herhaal dit tot de melk op is. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Giet ongeveer de helft van de bechamelsaus door de boerenkool en meng dit door elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verdeel de helft van de overgebleven bechamelsaus over de boden van een ovenschaal. Leg hier een derde van de lasagnebladen op,  en hierop de boerenkool. De tweede laag lasagnebladen op de boerenkool en hierop de gebakken paddenstoelen. De laatste laag lasagnebladen op de paddenstoelen en hier op de overgebleven bechamelsaus.
Strooi als laatste de geraspte kaas erop en besprenkel met een beetje olijfolie.
Zet de lasagne ca. 20 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is en de pasta gaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten