zaterdag 19 november 2016

Knolselderijsoep met hazelnoten, salie en gebruinde boter





Wat kunnen ze er toch onooglijk uitzien, de selderijknol, maar wat ruiken en smaken ze toch heerlijk. Ze worden hier in Noord-Holland ook wel geteeld maar het is ons nog nooit gelukt. Hele kleine ieniemienie knollen, nee dat rooit nergens op. Ik doe vast iets verkeerd. Volgend seizoen maar weer opnieuw proberen, de aanhouder wint.
Knolselderij een vast ingrediënt door de erwtensoep maar je kunt er veel meer mee. Lekker om puree van te maken, grillen, fermenteren, rauw door een salade of voor de soep.
Een heerlijk soepje helemaal voor deze tijd van het jaar. Lekker met de appel, gebruinde boter, salie en hazelnoten en uiteraard een lekker stuk brood.

Het recept komt uit het boek: Een nieuwe kijk op eten van Anna Jones.

Ingrediënten:

olijfolie
1 prei, schoongemaakt en in dunne ringen
1 selderijknol (ca 500 gram) geschild en in stukken
2 appels, (ca. 250 gram) klokhuid verwijderd en in stukken
blaadjes van een paar takjes tijm
1.5 liter groentebouillon
1 blik (400 gram) boterbonen, uitgelekt
zout en vers gemalen peper

Opdienen met:

handje geroosterde hazelnoten
100 g boter
ca. 15 blaadjes salie

Bereidingswijze:

Verhit een scheut olijfolie in een flinke pan met dikke bodem. Doe de prei erin en smoor dit een minuut of tien op halfhoog vuur tot de prei zacht en zoet is.
Voeg de knolselderij, appel en tijm toe en smoor alles 2-3 minuten.

Giet er een liter van de bouillon bij samen met de boterbonen en royaal peper en zout. Breng aan de kook en laat het 20-30 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Voeg nu zoveel bouillon toe tot de soep een mooie dikte heeft.

Verwarm de boter in een pannetje en bak hierin de salieblaadjes krokant. Haal de salie uit de boter en leg deze op een stukje keukenrol. Verwarm de boter verder tot deze mooi lichtbruin gekleurd is. Pas op dat het niet verbrand, haal op tijd van het vuur.

Schep de soep in borden of kommen en garneer met de boter, salieblaadjes en de hazelnoten.


  


2 opmerkingen:

  1. Knolselderij voorzaaien, ze hebben veel tijd nodig en mesten.
    Het is mij dit jaar eindelijk gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Emmie voor deze nuttige reactie!
      Ik ga het gewoon weer proberen, optijd zaaien en voeren, het moet hier toch ook een keertje lukken. Zo leuk je eigen knolselderij ;-)

      Verwijderen