woensdag 18 januari 2017

Kosheri oftewel rijst met linzen






Rijst met linzen, als je het leest denk je misschien kan het wat wezen. Ja, een volmondig ja, wij vonden het heerlijk.
Kosheri is zoals in het boek staat een van de populairste gerechten in Egypte, ik kan het niet beamen om de simpele rede dat ik nooit in Egypte ben geweest.
Het heeft ook wel wat weg van de Engelse kedgeree, dat weet ik dan weer wel want dat eten we regelmatig. Is onze kedgeree wel iets anders dan de gebruikelijke ik maak eigenlijk altijd Vegeree, de vegetarische variant. En die vinden we heerlijk dus echt een verrassing is het niet dat we dit ook erg lekker vinden.
Maar toch, rijst, linzen.....
Gewoon een keertje proberen, het wordt aangeraden om er iets van tomatensaus bij te serveren. Wij hadden er lam-runderballetjes in tomatensaus bij, een super combinatie.

Het recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi




Ingrediƫnten voor 4 personen:

300 g groene linzen
200 g basmatirijst
40 g boter
50 g vermicelli
400 ml kippenbouillon of water
½ tl nootmuskaat
1½ tl kaneel
1½ tl zout
½ tl zwarte peper
4 el olijfolie
2 witte uien, doormidden en in dunne halve ringen

Bereidingswijze:

Was de linzen en kook ze ca. 20 minuten gaar zijn. Kook ze niet te lang, het moet geen puree worden. Giet ze af in een zeef of vergiet en zet opzij.

Was de rijst in een zeef en laat hem goed uitlekken.
Smelt de boter in een pan op halfhoog vuur. Doe de vermicelli erbij en roerbak tot deze goudbruin is. Doe de uitgelekte rijst erbij en roer tot alle rijst voorzien is van een boterlaagje.
Giet de bouillon of water erbij samen met de nootmuskaat, kaneel, zout en peper. Breng aan de kook en laat op laag vuur 12 minuten heel zachtjes koken.
Draai het vuur uit. Neem het deksel van de pan, leg een schone theedoek op de pan en sluit deze weer af met het deksel. Laat het zo 5 minuten staan tot de rijst mooi licht en rul is.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de uien ca. 20 minuten op halfhoog vuur goudbruin. Schep uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.

Haal voor het opdienen de rijst los met een vork. Voeg de linzen toe en het grootste gedeelte van de uien. Meng alles door elkaar en proef, voeg zo nodig zout en peper toe.
Schep het rijstmengsel op een grote schaal en garneer met de achtergehouden uien.

Serveer heet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten