woensdag 8 maart 2017

'Speltotto' risotto van spelt en koolraap





Op zoek naar een recept met koolraap kwam ik deze 'speltotto' tegen in Veg! Ik weet het mag geen risotto heten, risotto wordt gemaakt met rijst en niet met spelt. Riso is namelijk rijst in het Italiaans.
Maar ik heb het toch maar in de titel gezet, dan weet iedereen wat ik bedoel met speltotto. De bereiding is ook hetzelfde als risotto, veel roeren....

We hebben zulke mooi koolrapen in de tuin, dat is gewoon zonde om daar niks mee te doen. Eerder heb ik de knolselderij-koolraap salade al op de blog gezet, die is gemaakt met geraspte rauwe koolraap.
Nu wordt de koolraap in blokjes gesneden en gaar gekookt samen met de spelt.
Het was een beetje een verassing wat we ervan zouden vinden, ik had er eerlijk gezegd een beetje een hard hoofd in toen ik de bruine speltkorrels zag.
Maar soms moet je gewoon wel eens wat proberen en ik kan zeggen dat pakte heel goed uit, we vonden het heerlijk. Er staan nog een paar koolrapen in de tuin, het zou zomaar kunnen dat ik dit eerdaags nog een keertje maak.







Ingrediënten voor 4 personen:

1 liter groente bouillon
20 g boter
2 el olijf- of koolzaadolie
2 middelgrote uien, fijn gesneden
2 tenen knoflook, fijn gesneden
300 g spelt of parelgort
flinke hand peterselie, klein gesneden
50 g harde kaas, Parmezaan, geiten- of schapenkaas
paar raspjes nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Breng de bouillon aan de kook en houd deze zacht aan de kook.

Smelt de boter met de olie in een flinke pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Doe de ui erin en fruit deze 10 minuten tot deze mooi zacht is. Roer regelmatig.
Doe de knoflook en koolraap erbij en laat een paar minuten meer garen.

Doe de spelt erbij en roer goed om zodat alle korrels voorzien zijn van een beetje boter en olie.

Nu mag ongeveer een kwart van de (kokende) bouillon erbij. Roer regelmatig en voeg nog een kwart van de bouillon toe als deze bijna is opgenomen. Herhaal dit tot alle bouillon op is.
Dit zal ongeveer 25 minuten duren, en dan moet de spelt (gort heeft langer nodig) gaar zijn maar nog wel bite hebben. De koolraap is nu ook helemaal gaar.

Doe de peterselie en geraspte kaas erbij en roer goed om.
Breng op smaak met zout en veel zwarte peper en een paar raspjes nootmuskaat. Dien op met nog wat geraspte kaas en een groene salade van bijvoorbeeld winterpostelein.

2 opmerkingen:

  1. vanavond gemaakt, verrukkelijk en voor herhaling vatbaar..........
    Groet Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie en wat super leuk om te lezen Marrian dat jullie het ook 'verrukkelijk' vonden. Het ziet altijd een beetje van mwah maar dit is bij ons ook een blijver.

      Groet, Karin

      PS het is prachtig weer om over de Westfriesedijk te wandelen ;-)

      Verwijderen