woensdag 1 maart 2017

Zoetzure knolselderij en koolraap salade





Knolselderij is altijd een beetje het ondergeschoven kindje van de groente. Hij ziet er natuurlijk niet zo mooi uit met zijn bruine buitenkant, en wortelige onderkant vaak nog vol klei. Met een beetje mazzel heeft hij nog wel zijn groene stelen, als hij die nog heeft heb je in ieder geval een vers exemplaar te pakken.

Koolraap is er ook zo eentje,wie eet het nog.... Ik hield er vroeger thuis nooit zo van, het viel eigenlijk altijd erg tegen. Het leek op patat maar de smaak kon er niet echt aan tippen. Maar net als met heel veel groente waar ik vroeger tegenaan zat te hikken vind ik de koolraap nu erg lekker.
We hebben dit jaar voor het eerst zelf koolraap in de tuin, prachtige dikke koolrapen een genot om naar te kijken, en ook nog eens lekker om te eten. Gestoomd, gebakken maar ook rauw erg lekker. Samen met de knolselderij heb je een heerlijke salade voor deze tijd van het jaar. Kan nog net voordat de lente losbarst!



Ingredienten voor 4-6 personen:

250 g knolselderij, geschild en grof geraspt
250 g koolraap, geschild en grof geraspt
4 el bladpeterselie, grof gesneden
4 el dille, grof gehakt
50 g kappertjes, uitgelekt en grof gehakt
4 el citroensap
1 tl appelazijn
4 el olijfolie
4 el zonnebloemolie
3 tl dijonmosterd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl fijne kristalsuiker
100 g gedroogde morellen
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Doe alle ingredienten in een flinke kom en meng alles met de hand goed door elkaar. Beetje knijpen mag daarbij gerust, dan nemen ze de smaken beter op
Voeg er naar smaak zout en peper bij en proef of er nog wat extra azijn of suiker bij moet.

Laat de salade een uur intrekken zodat de smaken zich ontwikkelen. Je kunt hem zelfs ruim van tevoren maken, hij is twee dagen in de koelkast te bewaren.
Voeg er dan vlak voor het serveren nog wat verse kruiden aan toe, dan ziet het er mooi vers uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten