zaterdag 7 april 2018

Curry van snijbiet en aardappel






Er ligt weer snijbiet en spinazie van Hollandse bodem bij de Lepelaar, heerlijk. Van die mooie groene blaadjes, die wil je gewoon kopen en wat lekkers mee maken. Vaak wordt snijbiet verkocht als grote bladeren met een dikke nerf, nu nog niet, het doet eigenlijk niet onder voor spinazie. Het zal iets grover zijn maar je moet goed kijken welke je pakt.
Onze eigen snijbiet en spinazie komt wel op maar is nog niet groot genoeg om te snijden, het is gewoon te koud. Groente die wel zelf verbouwen koop ik niet zo vaak, maar dit kon ik toch echt niet laten liggen. Het duurt me gewoon nog te lang voordat we onze eigen oogst kunnen eten.
Wat te doen met zulk mooi groen blad, gewoon puur uit de stoomoven eten we het bijna nooit, meestal gaat het ergens doorheen of maak ik er een quiche van. Nu dus deze curry, een heerlijk vegetarisch gerecht waarin de snijbiet maar even mee kookt om het te laten slinken. Het recept is eigenlijk met nieuwe aardappel maar daar zullen we nog wel even op moeten wachten.

Het recept komt uit het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, er is een opvolger van dit geweldige boek en dat blijkt ook een topper te zijn, heb ik uit betrouwbare bron!






Ingrediënten:

500 g snijbiet
2 el olie
1 ui, grof gesnipperd
3 tenen knoflook, gepeld
1 groene chilipeper
3 cm gember, geschild
1 tl garam masala
½ tl mosterdzaad
½ tl gemalen komijn
½ tl kurkuma
3 kardemompeulen, geplet
350 g (nieuwe) aardappel, in grove stukken
250 g Griekse yoghurt
1 ½ el tomatenpuree
Klein bosje koriander, grof gesneden (als je het lust….)
Handje cashewnoten of amandelen, licht geroosterd
Zeezout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

Haal het blad van de nerven van de snijbiet. Snijd de stelen en stukken van 2-3 cm en het blad grof. Heb je hele jonge snijbiet kan het gewoon grof gesneden.

Verhit de olie in een flinke pan op middelhoog vuur. Doe de ui erbij en fruit deze tot hij mooi goudbruin is. Stamp de knoflook, pepertje en gember met een snuf zout tot een pasta en doe dit bij de uien. Bak een paar minuten, doe er dan de specerijen bij en bak nog eens een paar minuten.

Voeg de aardappel en snijbietsteeltjes toe en bak onder regelmatig roeren 5 minuten. Giet er 400 ml water bij zodat alles net aan onderstaat. Breng aan de kook en laat het zachtjes 12-15 minuten pruttelen, tot de aardappel net aan gaar is. Doe het snijbietblad erbij en laat het slinken.

Roer de yoghurt en de tomatenpuree door elkaar. Haal de pan van het vuur en roer het yoghurtmengsel erdoor. Roer het grootste gedeelte van de koriander erdoor en verwarm het voorzichtig zodat de yoghurt niet gaat schiften. Bestrooi met de nootjes en de rest van de koriander.
Lekker met witte rijst en/of chapatti’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten