Boeken



'Van boeken heb je nooit genoeg' die slogan klinkt altijd als muziek in mijn oren.....

Ik weet ook wel dat je alles op internet kunt vinden maar er gaat voor mij toch niets boven een boek. 
Lekker op de bank met je nieuwe (of oude) boek....
Als ik in een boekwinkel kom ga ik gelijk naar afdeling kookboeken, ik kan er tijden zoet zijn, ik vind  het heerlijk om de nieuwste boeken in te kijken.
Mij verlekkeren aan recepten en mooie foto's,  bedenken wat ik er allemaal  uit zal maken.

Maar de drang om een boek te kopen lijkt (gelukkig) wel wat minder als voorheen, er lijkt toch wel een soort van verzadiging te komen. Ik word kritischer, bekijk het boek op een andere manier, voegt het echt iets toe aan de boeken die ik al heb.....

Tuurlijk zijn er boeken die ik  gewoon 'moet' hebben, zoals de boeken van Ottolenghi en Tamimi, ik heb ze dan ook alle drie. Nu lonkt het nieuwste boek van Annabel Langbein  'The free range cook'. Ik heb me nog steeds kunnen beheersen om hem te kopen maar ik kan niet garanderen dat hij eerdaags zomaar in de boekenkast staat.....

Dit stukje van de blog is natuurlijk altijd in ontwikkeling...... Dus als je het leuk vind kun je af en toe kijken of er al weer een nieuw boek is toegevoegd.

Hieronder een greep uit onze boekenkast, als de titel van het boek cursief is dan kun je er op klikken, dan is er een foto met soms een kleine beschrijving wat ik er van vind.

Ik heb wel even getwijfeld of ik deze lijst er wel in moest zetten, als ik het zo zie is het best veel. Maar ik weet dat sommige kookliefhebbers er nog meer hebben......




Albert Heijn 12 maanden lekker eten
Vier seizoenen lekker koken
Allerlekkerst zomer
Allerlekkerst de beste kerstrecepten
Bijzonder
Lange tafels
Alex Elliott-Howery en James Grant Cornersmith
Alice Hart Vegalicious
Ainsley Harriot Snel en Slank
Snelle keuken
Meer recepten uit de snelle keuken
Koken voor familie en vrienden
Angelique Schmeinck Smaakvrienden groenten
Anna Jones Een nieuwe kijk op eten
Bep Vuyk Groot Indonesisch Kookboek
Beverly Le Blanc I love my slowcooker
Caroline Zeevat en Ans Withagen Wilde Venkel & Rabarber
Cees Holtkamp De banketbakker
Christian Weij Verrot lekker
Claudia Roden Duizend-en-één smaken
Delia Smith Keukengeheimen 1
Keukengeheimen 3
De Kunst van het Bakken
Edwin Klaasen Ik bak geweldig jij trouwens ook
Eke Marien en Lenno Munnikes Boerenjongens
Elbrich Fennema Gescheiden wat nu
Fred Tiggelman Volkorenbrood
Fuchsia Dunlop De echte Chinese keuken thuis
Gary Rhodes Smaken van de seizoenen voorjaar en zomer
Smaken van de seizoenen herfst en winter
Greg en Lucy Malouf Vegarabia
Honig Het grote bakboek
Hugh Fearnley-Wittingstall Veg!
Doordeweeks
James Martin Desserts
Jamie Oliver The naked chef
The naked chef is terug
Happy days met de the naked chef
De basis van het koken
Jamie's dinners
Jamie's Italie
Jamie's kookrevolutie
Thuis bij Jamie
Jamie's reizen
Bespaar met Jamie
James Peterson Koken
James Tanner Neem 5 ingrediënten
Janneke Philippi Appeltaart
Jeffrey Hamelman Bread

Joke Boon Bonen
Julius Jaspers Smart cooking 1
Smart cooking
Smart cooking met de magimix
BBQ Bijbel
Karin Luiten Koken met Karin
Zonder pakjes en zakjes
Alles uit de kast
Handboek oven
De vrolijke tafel
Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks Gartine
Katie Caldesie Mangiare!
Leanne Kitchen Vers van het land
Van de bakker
Van de slager

Martin Johansson Zuurdesembrood
Mary Berry Mary Berry's Bakbijbel

Meneer wat eet ons Over rot

Michel Roux Het ei
Taarten soezen en pasteien
Nigella Lawson Hoe te eten
Voor altijd zomer
Feest
Keuken
Hoe word ik een goddelijke huisvrouw
Ottolenghi Plenty

Plenty More
Ottolenghi en Tamimi Het Kookboek
Jeruzalem
Overakker en de Leeuw Kookboek van het gelukkige buitenleven
Paul Hollywood Bakken met Paul Hollywood
Rachel Allen Uit de oven
Rachel Khoo Chez Rachel
Rick Stein Rick Stein ontdekt de Oriënt
Rose Gray en Ruth Rogers River Cafe kookboek easy
River Cafe kookboek groen
Rutger van den Broek Rutger Bakt
Sarah Mayor Het Farmhouse Cookbook
Sarah Raven Vers uit de tuin
Eten met familie en vrienden
Sarit Packer en Itamar Srulovich Honey & Co
Sophie Dudemaine De taarten en salades van Sophie
Tarek Malouf Het hummingbird bakboek
The hummingbird bakery cake days
Tomasina Miers Mexicaans - Het kookboek
Valérie Lhomme Het grote Larousse moestuin receptenboek
Virginie Besançon Mijn keuken van de zon
Yvette van Boven Home made
Home made zomer
Home made winter

Kookboeken over groente


Ottolenghi: Plenty
Ik heb uit niet één boek zoveel gemaakt als uit Plenty, dat boek staat voor mij met stip op nummer 1. Komt natuurlijk ook omdat we heel vaak vegetarische eten en dat boek gaat alleen maar over groenten ons dus op het lijf geschreven.

Ottolenghi: Plenty More


Hugh Fearnley-Wittingstall: Veg!
De titel zegt het al, een boek met groenten in de hoofdrol. Een super boek, ik heb hier al heel veel uit gemaakt en het zijn stuk voor stuk toppers.
Misschien krijgt dit boek wel een gedeelde eerste plaats met Plenty. De recepten zijn wat makkelijker te maken en je hebt er minder aparte ingrediënten voor nodig.

Caroline Zeevat en Ans Withagen: Wilde Venkel & Rabarber
Een super boek als je een moestuin hebt. Er staan naast recepten ook tuiniertips in voor het zaaien, werken en oogsten in de tuin. Een boek wat ik regelmatig pak.


Sarah Raven: Vers uit de tuin
Weer een prachtig boek met allerlei soorten groenten. Het boek is ingedeeld per twee maanden en op groente wat ik heel plezierig vind. Sarah Raven was voor mij geen onbekende, ik heb haar vaak bij 'Gardeners World' gezien, een tuinprogramma van de BBC. Er is ook een tweede deel 'Eten met familie en vrienden'. Dit boek staat (nog) niet in de boekenkast ;-)

Tomasina Miers: Het kookboek
-

Valérie Lhomme: Het grote Larousse moestuin receptenboek
De naam zegt het al een boek over groente uit de moestuin. Je zou denken dat ik dit boek ook geweldig vind maar het tegendeel is waar. Het is een prachtig boek met mooie foto's maar ik heb er nog heel weinig uit gekookt. Ik moet het boek gewoon weer eens pakken en het toch een kans geven.

Leanne Kitchen: Vers van het land
Dit is zo'n boek wat ik 'moest' hebben, een onmisbaar boek...
Het is ook een prachtig boek, het is ingedeeld op groente- of fruitsoort. Er staan leuke wetenswaardigheden in en informatie over de produkten. Een heel mooi naslagwerk met heerlijke recepten.

Greg en Lucy Malouf: Vegarabia
En weer een boek met recepten uit het Midden-Oosten, en ook nog vegetarisch dus helemaal iets voor ons. Een prachtig boek, de kaft, het papier en de foto's. En dan de recepten, ook die zien er goed uit, overzichtelijk en duidelijk omschreven. Greg en Lucy Malouf waren totaal nieuw voor mij maar dit is lang niet hun eerste boek zag ik op internet. Ze weten dus wel waarmee ze bezig zijn en dat is te zien. Dit boek kon wel eens bij de favorieten gaan horen. Dankjewel Judith!

Alex Elliott-Howery en James Grant: Cornersmith
Ik ben helemaal in de ban van inmaken, wecken en fermenteren. Dus als ik een boek tegenkom wat daarover gaat kan ik dat heel moeilijk weerstaan. Dit is zo'n boek.
Cornersmith, seizoensrecepten uit het eetcafé en de inmakerij staat er op de kaft, en dat met een prachtige foto, tja dan ben ik al om. Het eetcafé staat in Marrickville Australie, jammer dat het zover is anders hadden we daar wel eens een kijkje willen nemen. De eigenaren werken met een ruilsysteem. Je kunt er je overschot aan groente en fruit brengen en in ruil daarvoor kun je een kop koffie krijgen of een huisgemaakt inmaakproduct. Het is een daverend succes. Het boek staat vol met recepten om in te maken en te fermenteren. Ook worden er recepten gegeven waar je deze producten in gebruikt. Het boek is ingedeeld op seizoen en er staan werkelijk prachtige foto's in. Een ding is een beetje jammer, omdat het een Australisch boek is komen er ingrediënten in voor welke je daar in overvloed hebt maar die je hier per stuk moet kopen.... Maar om daarvoor nou te verhuizen gaat een beetje ver.
Een geweldig boek!

Anna Jones: Een nieuwe kijk op eten

Anna Jones, een telg uit de keuken van Jamie Oliver. Een vegetarisch kookboek met ingrediënten van nu. Dus veel granen, noten, zaden en seizoensgroenten. Weinig zuivel en suiker, vaak glutenvrij, veel recepten zijn veganistisch of met een paar aanpassingen veganistisch te maken.
Het boek is ingedeeld per seizoen, wat mij altijd erg aanspreekt, de fotografie is prachtig en de recepten zijn heel goed te maken en erg smakelijk. Vaak verrassend lekker en altijd gezond. Voor ons als niet veganisten een aanvulling op de boekenplank.

Angelique Schmeinck: Smaakvrienden groenten

Niet een standaard kookboek met alleen maar recepten. Maar een boek met alle kooktechnieken en een eindeloze inpiratie om te kijken wat bij welke groente past. En met 'wat' bedoel ik welke groente, kruiden-specerijen, fruit-noten, saus-dressing-olie-chutney, zoet-zuur-zout-bitter-pittig, meelspijs, kaas-zuivel-ei, vis-schaal-schelpdieren, vlees-vis-gevogelte bij de gekozen groente past. Een boek met mega veel informatie dus. Dat is voor mij heerlijk om op terug te vallen. Ik ben niet zozeer van het zelf verzinnen maar met dit boek erbij gaat dit wat beter. Het zet je aan tot nieuwe combinaties.
Werkelijk een prachtig naslagwerk welke ik regelmatig pak om een gerecht net nog dat beetje extra te geven.

Alice Hart: Vegalicious

-

De Oosterse- en Midden-Oosterse keuken




Ottolenghi en Tamimi: Het Kookboek
'Het kookboek' is een geweldige aanvulling, omdat er ook recepten met vlees en vis in staan en een hoofdstuk met Patisserie en dat spreekt me ook heel erg aan.

Ottolenghi en Tamimi: Jeruzalem
Het laatste boek 'Jeruzalem' is ook weer prachtig, ik heb hem nog niet zo lang dus nog niet veel uit gemaakt. Ik denk niet dat dit boek 'Plenty' zal overtreffen maar zeker ook een geweldig boek.

Ik heb het boek nu wat langer en het is een geweldig boek. Alles komt aan bod, groente, peulvruchten & granen, soepen, vlees, vis, hartig en zoet gebak. Voor twee personen maar ook voor een etentje staan hier genoeg recepten in die iedereen lust en die je zullen verrassen. 

Rick Stein: Rick Stein ontdekt de orient
Een super boek als je van de Oosterse keuken houdt. Het boek is van Rick Stein voor de BBC kijkers geen onbekende. Ik vind het een geweldige kok, rustig, duidelijk met prachtige programma's. Het boek is ingedeeld per land met daarbij (uiteraard) de favoriete recepten. Je hebt voor veel recepten wel een lange ingrediëntenlijst maar dan is ook wel alles zelfgemaakt, dus geen currypasta uit een potje.

Fuchsia Dunlop: De echte Chinese keuken thuis
Dit boek heeft bijna een jaar in de kast gelegen zonder er iets uit te maken. Ik kon mij er niet toe zetten, de meeste recepten zijn zo simpel dat kan toch niks zijn. Nadat we een cursus Chinees koken hebben gedaan ben ik helemaal om, het boek ligt nu standaard op de keukentafel en er wordt veel uit gekookt. We vinden het beide heerlijk en verbazen ons er dan ook elke keer over dat lekker ook heel simpel kan zijn. Een topper!

Claudia Roden: Duizend en een smaken
-

Bep Vuyk: Groot Indonesisch kookboek
-

Sarit Packer en Itamar Srulovich: Honey & Co
-

Bakboeken, zoet en hartig



Cees Holtkamp: De Banketbakker
Tja wat kan ik over dit boek zeggen, het is gewoon een topper onder de bakboeken. Als je van bakken houd is dit een geweldig boek met heel veel duidelijk beschreven recepten. Echt een boek van een 'Banketbakker' alle ingredienten zijn in grammen en niet een snufje van dit of van dat. Ik hou daar erg van. Er staan niet veel foto's in maar des te meer recepten!

Tarek Malouf: Het Hummingbird Bakboek
Een bakboek van de Hummingbird Bakery uit Engeland. 
Het boek staat vol met zoete heerlijkheden, soms zelfs erg zoet.
Dan heb ik het vooral over de toppings op de cupcakes, zelf ben ik niet zo van de cupcakes dus heb ik daar geen last van. Er staat een grote variatie in om te bakken, taart, brownies, cupcakes, muffins en koekjes, het meeste niet moeilijk om te maken en vaak voorzien van een prachtige foto.

Tarek Malouf: Cake Days
-

Nigella Lawson: Hoe wordt ik een Goddelijke huisvrouw?
-

Rachel Allen: Uit de oven
Weer een boek over bakken, dit keer zoet en hartig. Degene die regelmatig naar de BBC kijken kunnen Rachel Allen zeker, zij heeft er diverse kook en bakprogramma's gehad. Ik mocht er altijd graag naar kijken, vandaar dat ik dit boek ook heb gekocht toen het in het Nederlands uit kwam.
Ik vind het een goed boek, met duidelijke en lekkere recepten.

Janneke Philippi: Appeltaart
-

Sophie Dudemaine: De taarten en salades van Sophie
-

Martin Johansson: Zuurdesembrood
-

Michel Roux: Taarten, soezen en pasteien
-


Paul Hollywood: Bakken met Paul Hollywood
Eindelijk is het boek er ook in het Nederlands, ik heb hem een jaar of wat geleden al wel in de Engelse versie gezien maar dat vind ik geen succes.
Voor bakliefhebbers is dit natuurlijk een boek dat je moet hebben, die zullen Paul Hollywood ook zeker kennen van diverse programma's op de BBC.
Er staan veel brood recepten in, zowel gewoon, gevuld en zuurdesem. Koekjes, desserts, cakes, taarten en natuurlijk pasteien komen ook allemaal aan bod.
Een aanwinst voor de boekenplank, waar zeker regelmatig uit gebakken gaat worden.


Delia Smith: De Kunst van het Bakken
Een bakboek van Delia Smith mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast, helemaal als je van bakken houdt. Delia wordt in Engeland wel gezien als een fenomeen in kook en bakland, ze heeft dan ook al heel wat boeken uitgegeven en verkocht. Ook op de BBC is ze geen onbekende.

Dit is een herziene uitgave van Delia's Book of Cakes uit 1977, ik weet niet of dat boek ook ooit in het Nederlands is uitgegeven, ik ben hem in ieder geval nooit tegengekomen.
Al haar recepten zijn helemaal op zijn 'Delia's, duidelijk beschreven en heel goed te maken, en meestal voorzien van een prachtige foto.
Een heel mooi verzorgd boek met overwegend cakes in diverse vormen en smaken. En uiteraard ontbreken de Engelse klassiekers niet zoals: Christmas cake, shortbread en uiteraard de scones.
Ook is er gedacht aan glutenvrij bakken, meer dan 90 % van de recepten kunnen glutenvrij gemaakt worden.

Als bakliefhebber hoort dit boek er gewoon bij ;-)


Rutger van den Broek: Rutger Bakt
Weer een bakboek, houdt het nou nooit op?
Nee voorlopig nog niet.
Dit boek is van Rutger, de winnaar van Heel Holland Bakt 2013, wie van bakken houdt heeft het zeker gezien.
Als winnaar mag je een eigen bakboek uitgeven en dit is 'm geworden. Een prachtig boek met 70 recepten en hele mooie foto's. De recepten zijn divers: taart, koekjes, cake en brood zowel zoet als hartig. Moeilijk en makkelijk dus voor iedereen wat wils. Veel klassiekers maar, zoals Rutger het zelf zegt: met een eigen draai. Ook staan er zijn eigen recepten in. Kortom een heerlijk boek waar ik zeker veel uit zal maken.





Edwin Klaasen: Ik bak geweldig jij trouwens ook
.





Mary Berry: Mary Berry's Bakbijbel
Weer een bakboek..... Tja deze hoort er gewoon bij, ik heb altijd gezegd 'Als er nog eens een boek van Mary Berry in het Nederlands komt dan wil ik die beslist hebben' Tja en dat was niet tegen dove mans oren. Een kadootje dus. 
Wie van bakken houd en wel eens naar de BBC kijkt kent haar ongetwijfeld. Ze zit samen met Paul Hollywood in de jury van 'Bake'. En ook heeft ze zelf diverse kook en bak programma's. Ze heeft al iets van 70 boeken! uitgebracht, wie doet dat haar na. Het boek is een verzameling met meer dan 250 klassieke recepten. Heel veel bekende maar ook verrassende staan erin.
Gebak, cakes, chocolade, feesttaart, plaatkoek, koekjes, broodjes, scones, toetjes en nog veel meer. Alles komt aan bod, duidelijk beschreven recepten en mooie foto's.
Ik denk een boek waar ik veel uit zal maken, een heel mooi en verzorgd boek.





Jeffrey Hamelman: Bread
-






Honig: Het grote bakboek
-

Overige kookboeken (In willekeurige volgorde maar wel de boeken van een schrijver/schrijfster bij elkaar)


Nigella Lawson: Hoe te eten
-

Nigella Lawson: Voor altijd zomer
-

Nigella Lawson: Feest
-

Nigella Lawson: Keuken
Recepten uit het hart van het huis staat op de voorkant.
Comfort Food is ook een kreet die je regelmatig hoort, en daar staat dit boek vol mee. Er wordt niet naar gezond gekeken, het moet gewoon lekker zijn. En dat is Nigella Lawson wel toevertrouwt.
Een boek vol met lekkere gerechten, zoet, hartig, warm en koud voor elk moment van de dag staat er wel iets in. De recepten kloppen en het merendeel is niet moeilijk om te maken.

Delia Smith: Keukengeheimen 1
Een boekenserie van drie delen, helaas ontbreekt bij mij deel 2, ik hoop deze nog eens te bemachtigen. Het zijn prachtige boeken met heel veel informatie over keukengerei, basistechnieken en ingrediënten. De recepten zijn heel goed beschreven en dus goed maakbaar.

Delia Smith: Keukengeheimen 3
Boeken voor zowel de beginnende kok als de meer ervaren kok, boeken die je altijd weer zult pakken.

Albert Heijn: Vier seizoenen lekker koken
-

Albert Heijn: Twaalf maanden lekker eten
Ik heb dit boek van mijn ouders gekregen en ik ben er nog altijd heel blij mee. Het boek is ingedeeld per maand, de recepten worden dus gemaakt met de ingredienten die in die maand goed verkrijgbaar zijn. Koken met de seizoenen dus, en dat spreekt mij heel erg aan. Er staat voor elk wat wils in, vlees, vis, groenten, vegetarisch, taart, toetjes noem het maar op. Al met al een lekker boek waar ik al heel wat uit gekookt heb.

Karin Luiten: Koken met Karin
-

Karin Luiten: Zonder pakjes en zakjes
-

Karin Luiten: Alles uit de kast
-

Karin Luiten: Handboek oven
De laatste aanwinst van Karin Luiten, een kerstkadootje 2013. Tja wat kan ik erover vertellen, het is gewoon en super leuk boek, met lekkere gerechten en leuke tips. Zoals de titel al aangeeft zijn het allemaal gerechten die in de oven worden bereid, zowel zoet als hartig. Goed beschreven met hier en daar een tekeningetje zoals zij in al haar boeken heeft. Hier zal zeker uit gekookt worden.

Karin Luiten: De vrolijke tafel
De laatste aanwinst van Karin Luiten,

Katie Caldesi: Mangiare
-

Jamie Oliver: The naked Chef
-

Jamie Oliver: De naked chef is terug
-

Jamie Oliver: Happy day's with the naked chef
-

Jamie Oliver: De basis van het koken
-


Jamie Oliver: Jamie's dinners
-

Jamie Oliver: Jamie's Italie
-

Jamie Oliver: Thuis bij Jamie
-

Jamie Oliver: Jamie's Kookrevolutie
-



Jamie Oliver: Jamie's reizen
-



Jamie Oliver: Bespaar met Jamie
-

Yvette van Boven: Home made
De naam zegt het al: Home Made, dus helemaal in mijn straatje.
Ik vind het leuk om zoveel mogelijk zelf te maken en dan is dit boek een aanrader. Jam, bouillon, wecken, roken, kaas, bonbons, mosterd en zo kan ik nog wel even doorgaan, het staat er allemaal in hoe je het zelf kunt maken.
Een heel creatief boek met mooie foto's en leuke tekeningen.
Ik vind alleen het register niet handig, het staat op gerecht en op ingrediënt en dat zoekt heel lastig. Ik wilde bv buikspek maken en wist dat het erin moest staan maar niet bij de B maar bij Varkensvlees en dan onder de A van: Aan de Amstel's beroemde buikspek, je moet het even weten.

Yvette van Boven: Home made zomer
-

Yvette van Boven: Home made winter
-

James Peterson: Koken
Een informatief boek over allerlei technieken en bereidingswijzes.
Ik zag dit boek afgeprijsd bij V&D liggen voor  €19.95, kon het niet laten liggen voor die prijs. Een mooi boek met hele duidelijke uitleg, tips en technieken. Ook staan er de nodige recepten in, een boek wat ik zeker zal pakken om even op te zoeken hoe iets ook al weer moet.

James Tanner: Neem 5 ingrediënten
Weer een boek van een Engelse kok, ik denk dat de kookboeken van Engelse koks in de meerderheid zijn in de boekenkast. Dit maal James Tanner, een vaak terugkomende kok in Ready Steady Cook. Als je daar als kok meedoet dan kan je echt wel wat.
Het is een heel toegankelijk boek en de gerechten die erin staan bestaan uit niet meer dan vijf ingrediënten.
Is dat voor mijn geen must, ik vind het niet erg als er een redelijk lange ingrediëntenlijst bij een gerecht staat. Maar soms is het gewoon wel lekker makkelijk. Een boek met een grote variatie aan gerechten welke heel goed te maken zijn.

Ainsley Harriott: Koken voor familie en vrienden
Ik keek voorheen heel vaak naar Ready Steady Cook op de BBC. Een leuk half uurtje kooktelevisie met Ainsley Harriott. Dus als je dan zijn boek in de boekwinkel ziet staan, wil je dat natuurlijk graag hebben. Dit is een heel mooi boek met een grote verscheidenheid aan recepten.
Ontbijt, lunch, snel en makkelijk, etentjes, pikant, favorieten, buiten eten en basis recepten het staat er allemaal in. Goed beschreven en mooie foto's.



Eke Mariën & Lenno Munnikes: Boerenjongens Kookboek
Een super leuk boekje met zoals ze het zelf schrijven 'Eerlijke gerechten van het land'. En dat spreekt me heel erg aan. Het boekje is ingedeeld op seizoen, en er wordt met lokale producten gekookt. Er staat veel informatie in over deze producten en ook waar je deze kunt kopen.
De schrijvers hebben een eetwinkel 'Boerenjongens' in Amsterdam, dat lijkt me een heerlijk adresje.





Elbrich Fennema: Gescheiden wat nu?
-





Overakker en de Leeuw: Kookboek van het gelukkige buitenleven
Zomaar gekregen, een prachtig boek met heerlijke recepten.
De titel zegt het al, allemaal recepten voor een gelukkig buitenleven. Ik heb er nog niet veel uit gekookt maar als ik het boek nu weer doorblader moet daar toch echt verandering in komen.


Sarah Raven: Eten met familie en vrienden
Mijn tweede boek van Sarah Raven, haar eerste boek 'Vers uit de tuin' hoort bij mijn favorieten, daarom wilde ik dit boek ook graag hebben. Ik was dus ook blij verrast toen ik het in een boekwinkel zag voor €12.50, voor die prijs kon ik het toch niet laten liggen. 
Haar eerste boek is geheel vegetarisch, dit boek niet, er staan ook recepten in met vlees en vis. Het boek is ingedeeld op seizoen wat ik wel handig vind, we eten zo veel mogelijk met de seizoenen dus dan zoekt dat makkelijk. De recepten zijn duidelijk en goed en de foto's zijn prachtig, een mooie aanvulling in de boekenkast.







Sarah Mayor: Het Farmhouse Cookbook
Dit boek heb ik van Evert voor mijn verjaardag gekregen. Ik zou het zelf niet zo gauw gekocht hebben, ik ben meer van de bekende schrijvers. De titel sprak hem heel erg aan.
Het is een kookboek van Yeo Valley, een van de grootste biologische bedrijven in Engeland. Ze maken er bijna alles zelf een beetje als La Vialla in Italië.
De foto's zijn prachtig en nadat ik het heb doorgekeken ben ik ook enthousiast. De recepten zijn goed beschreven en er staan best veel recepten in die ik wil gaan maken. Niet zo bekend maar toch heel erg leuk!




Hugh Fearnley-Wittingstall: Doordeweeks
Dit is het tweede boek van Hugh Fearnley-Wittingstall wat hier in Nederland is uitgeven. Zijn eerste boek Veg! is voor mij een topper dus wilde ik dit boek ook graag hebben. In Engeland is 'Doordeweeks' het eerste boek en kwam 'Veg!' daarna. Omdat 'Veg!' hier een succes is gebleken dachten ze natuurlijk dat herhalen we met 'Doordeweeks'.
Voor mij is 'Veg!' duidelijk beter, dat neemt niet weg dat dit ook een mooi boek is met redelijk wat recepten die ik wil maken.






Beverly Le Blanc: I love my slowcooker
De slowcooker (of crockpot), ik denk dat wij hem al zeker 10 jaar hebben. Hij wordt niet heel vaak gebruikt maar het is zeker wel een aanwinst in de keuken. Alles wat lang moet sudderen maken we erin. Dat zijn vlees gerechten maar ook de stoofpeertjes. Ik vind het ideaal, als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar. Nu dus een boekje met meer dan 100 recepten. Soep, saus, vlees, vis, vegetarisch en zelfs desserts komen aan bod. Duidelijk beschreven en mooie foto's. Het is een boekje wat ik zeker zal gebruiken, de slowcooker zal vaker op het aanrecht staan.






Joke Boon: Bonen
Wat een geweldig boek, alle soorten en maten bonen en erwten komen voorbij. We eten wel bonen en erwten maar eigenlijk te weinig naar mijn zin. Grauwe erwten met spek, witte bonen met een boter jus en dan natuurlijk chili concarne maar dan houd het wel zo'n beetje op. Oh ja kikkererwten die eten we ook, als humus of in een soep. Dus met deze gerechten eten wij niet alle weken bonen, dan eten we wel heel vaak hetzelfde en dat is nou net wat ik niet wil. Afwisseling daar hou ik van.
Met dit boek mag dat geen probleem meer zijn, het staat vol met de lekkerste recepten.
Wat een diversiteit, er worden zelfs koekjes en cakes met bonen en of erwten gebakken. Het voornemen om elke week iets van bonen of erwten te eten was nooit haalbaar, maar met al deze recepten moet dat toch kunnen. Duidelijke recepten en bij elk recept een verhaaltje, prachtige foto's en veel informatie. Een topper!





Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks: Gartine
-

Christian Weij: Verrot lekker
-

Meneer wat eet ons: Over rot
-


Julius Jaspers: BBQ Bijbel
-

5 opmerkingen:

  1. Mooie collectie kookboeken zeg... je kunt er nooit genoeg hebben (hoewel mijn familie het daar niet mee eens is). Misschien een idee; je kunt ze ook online bij elkaar zetten op librarything.com (tot 200 boeken gratis).
    Hier zie je de mijne https://www.librarything.com/catalog/notitievanlien
    Groetjes Lien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Lien dat je hier ook even langs komt buurten. Ik heb uiteraard even bij de link gekeken, jemig wat een boeken!!!! Echt veel, ook veel Engelstalig zag ik en zelf Italiaans, ik houd het zoveel mogelijk bij de Hollandse, dat is vaak al moeilijk genoeg. Haha van boeken heb je nooit genoeg, een bekende kreet, ik vind het heerlijk om in een kookboek te lezen, is ook hobby. Leuk idee om het zo op internet te zetten, bedankt voor de tip. Ik zag ook dat je een blog hebt, ga ik eerdaags even rond kijken, leuk!

      Groetjes, Karin

      Verwijderen
  2. Te koop: keukengeheimen deel 2, van Delia Smith

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Te koop: keukengeheimen deel 2, van Delia Smith

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jaap,
      Ik heb geantwoord in de eerdere reactie onder het kopje 'Over Mij' .
      Laat even weten hoe en wat, wie weet wordt het dan wat.

      Bedankt alvast.

      Verwijderen